Obtention d’un visa d’entrée (diamonitirion) dans le Saint Mont Athos (mis à jour Septembre 2022)

Le bureau des visas pour pèlerins de Thessalonique fonctionne normalement à cette date.

Obtention d’un visa d’entrée (diamonitirion) dans le Saint Mont Athos (mis à jour Avril 2022)

La procédure d’obtention d’un visa pour entrer dans le Saint Mont Athos (diamonitirion), dans des périodes normales de temps, par l’intermédiaire du Bureau des Visas pour les pèlerins de Thessalonique est décrite en détail dans le guide.

Pendant la pandémie, le St. Mont Athos a été fermée aux pèlerins.

Après la pandémie (données au niveau du mois d’avril 2022), l’accès des pèlerins dans le St. Mont Athos en obtenant le visa pour entrer par le bureau des visas de Thessalonique est toujours restreint, mais certains Saints Monastères ou Ermitages reçoivent des pèlerins et offrent le service d’obtention d’un visa d’entrée. Par exemple, pendant cette période, une demande d’hospitalité peut être faite vers St. Mon. Pantokrator, St. Mon. Xenophon (groupes de max. 3 pèlerins, utilisant la plateforme filoxenia.imxenophontos.gr), St. Mon. Caracalu, Ermitage St. Élie, Ermitage Sainte-Anne, Ermitage Prodromu et Ermitage Lacu (max. 40 pèlerins / jour, en utilisant la plateforme formulaathos.ro).

Modele scrisori
Model scrisoare permis intrare (Diamonitirion)
Model scrisoare permis intrare (română)
Model planificare pelerinaj
Model scrisoare de găzduire
Model scrisoare de găzduire română – greacă

Telefoane, faxuri Sf. Mănăstiri

ou cliquez sur l’image suivante pour les téléphones, fax, adresses e-mail ou applications d’hébergement :

Pilgrim’s Bureau
http://agioritikiestia.gr

Companii maritime
Agioreitikes-Grammes
Microathos

Transport autocar
Lilian Express

Carte telefon Sf. Munte
Athos phone book

Link-uri la bibliografie

http://www.munteleathos.com  este o foarte bună sursă de informaţie privind lăcaşurile de la Sfântul Munte (preluate din cartea Părintelui Pimen de la Chilia Bunavestire din Schitul Lacu), sfaturi duhovniceşti, evocarea unor figuri remarcabile de părinţi atoniţi, aspecte practice ale pelerinajului, un mare număr de fotografii. Informaţii sunt preluate de alte pagini web (ex. basilicatravel.ro)

http://www.munteleathos.ro  şi http://www.sfaturiortodoxe.ro/muntele-athos (pagini cu acelaşi conţinut) prezintă fiecare din cele 20 de mănăstiri, cu repere istorice, odoare, icoane, etc. Bogat ilustrat.

https://sfantulmunteathos.wordpress.com este un site care promovează un atelier de icoane bizantine şi pelerinaje organizate, dar care conţine şi două cărţi duhovniceşti de interes.

http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com conţine un mare volum de informaţie sub formă de postări din diverse bloguri referitoare la Sfântul Munte.

http://pelerininathos.wordpress.com alt blog cu multă informaţie preluată din diverse surse de exemplu din publicaţiile Sf.M. Vatoped

http://profetiiortodoxe.blogspot.ro/2010/08/ghidul-pelerinului-la-sfantul-munte_16.html blogul creştin conţine la acest link un succint ghid practic, din păcate neactualizat din 2010.

http://www.pemptousia.ro  este o pagină web produsă de Sf.M. Vatoped în mai multe limbi printre care şi româna. “Pemptousia” înseamnă chintesenţă, pe site apărând articole recente, dar şi o bogată fototecă.

Pagini în alte limbi sunt foarte răspândite. Fireşte, în limbile greacă, rusă, sârbă, bulgară există o multitudine de informaţie, pe care însă nu vom încerca să o semnalăm aici, ea nefiind accesibilă marii majorităţi a pelerinilor români. Ne vom rezuma doar la câteva surse interesante în limba engleză, mai des utilizată la noi.

http://www.athosfriends.org un site întreţinut de asociaţia engleză Friends of Mount Athos (aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles, un mare iubitor al Sfântului Munte). Asociaţia este foarte activă atât în promovarea informaţiei despre Athos prin conferinţe, expoziţii şi lucrări tipărite, cât şi prin organizarea anuală a unei acţiuni cu voluntari de curăţare şi marcare şi descriere a potecilor din partea de nord a peninsulei. Pagina web conţine multă informaţie utilă pentru organizarea pelerinajului, descrieri de trasee, o listă cuprinzătoare de lucrări despre Athos apărute în limba engleză în ultimii 20 de ani, anunţuri ale unor evenimente legate de subiect.

http://agioritikiestia.gr este un website grec accesibil şi în limba engleză, întreţinut de Mount Athos Center cu sediul la Tessalonic, o organizaţie creată de municipalitatea acestei metropole împreună cu autorităţile din Sfântul Munte. Pagina conţine informaţii utile pentru pelerini, dar şi studii istorice legate de Athos.

http://www.inathos.gr/athos/en/ un alt website în limba engleză creat de un colectiv grec, are descrieri ale fiecărei mănăstiri precum şi alte informaţii de interes.

http://www.ouranoupoli.com/ aşa cum sugerează şi numele, este pagina care prezintă localitatea, dar majoritatea informaţiei se referă la Sfântul Munte. Conţine şi o hartă a peninsulei destul de bună pentru orientare, din păcate doar în limba greacă.

http://www.visitmountathos.eu este administrat de un ghid grec rezident la Tessalonic, specializat în organizarea de călătorii pentru vizitatori occidentali. Accentul este pus pe atracţiile „turistice”, dar pot fi găsite  multe detalii interesante.

http://www.mountathosinfos.gr este de asemenea o pagină disponibilă în mai multe limbi, întreţinută de un foarte bun cunoscător al Sfântului Munte, Stelios Lageris, patronul hotelului Makedonia din Ouranoupolis, care reuneşte o mare cantitate de informaţie. O parte din conţinut este tradusă şi în româneşte.

http://athosweblog.comeste un blog întreţinut de doi olandezi (probabil fraţi) care au făcut un număr relativ mare de călătorii la Athos şi care au publicat aproape 2000 de postări, din care unele foarte interesante.

http://asceticexperience.com/ este o pagină apărută în variantă Beta în Ianuarie 2015, chiar înaintea publicării acestui ghid. Pe lângă fotografii de foarte bună calitate, pagina conţine sfaturi dohovniceşti de la părinţi aghioriţi din vechime sau contemporani.