Ghid practic pentru închinătorul român la Sfântul Munte Athos

 

(diferențe față de informația tipărită în prima ediție din 2015 și incluse in ediția a 2 a din 2018)

10 Martie 2015 – Sf. M. Vatoped

Pentru a ajunge la Vatoped, calea cea mai simplă este accesul în Sfântul Munte pe coasta nordică, cu vaporul care pleacă din portul Ierissos la 8:30 a.m.

Vă informăm că din Ierissos există un nou vapor modern la care nu este necesară rezervarea, este mai mare, mai rapid și navighează în condiții perfecte chiar și pe vreme nefavorabilă cu vânturi de până la 6 grade pe scara Beaufort.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că va trebui să rezervați bilete la vapor pentru intrarea şi ieșirea din Sfântul Munte prin Ouranoupolis. Rezervările se fac la tel. 0030-23770-21041.

11 Mai 2015 – Sorin Zaharia

modificare la pag. 70

Am făcut pelerinajul la începutul lunii Mai și situația e următoarea : barca rapidă BR1 nu mai este Aghios Athanasios, cum este indicat în carte, ci Panagia, o barca mai mare (v. fotografia) de aproximativ 100 de locuri.

Orarul ei este aproximativ același cu cel pe care îl avea înainte Agios Athanasios (menționat în carte), viteza pare cam aceeași (cam 40 km/h), cu o comportare mult mai bună pe mare mai agitată. Prețul unui bilet Ierissos – Morfonu a fost de 17,50 Euro, iar prețul Vatoped-Ierissos de 11,50 Euro.

Într-adevăr, un angajat al Biroului pentru pelerini a venit pe chei lângă navă la ora 8 cu o mașină roșie inscripționată cu numele Biroului și a distribuit diamonitirioanele celor care ceruseră să le primească aici. Am dormit seara anterioară la Ierissos și am lăsat mașina pe chei cele 3 zile cât am fost în Sfântul Munte.

Totuși, nu credem că se poate conta încă pe un transport regulat pe coasta de Nord-Est : la ducere barca a întors la Morfonu (eventualii pasageri care ar fi așteptat-o la Marea Lavră ar fi stat degeaba), iar la întoarcere, pe o mare puțin montată (dar nicidecum de gradul 6), barca a întors la Vatoped. Doi prieteni din grupul nostru care își făcuseră rezervare să se întoarcă cu ea de la Morfonu au trebuit să se replieze şi să găsească mijloace să ajungă la Dafni la timp pentru a prinde feribotul de 12. Deși, când făcuseră rezervarea, compania le ceruse numărul de telefon mobil, aceasta nu i-a anunțat că s-a anulat cursa (i-am anunțat noi în ultima clipă că de la Vatoped barca merge direct la Ierissos). Aceeași companie (Agioritikes Grammes) care operează și feribotul Axion Estin, nici măcar nu a acceptat să le transfere rezervarea pentru acesta și au trăit până în ultima clipă înainte de plecare emoții că nu vor fi îmbarcați.

29 Mai 2015 – Părintele Gherasim

modificări la mai multe pagini

Doamne ajută !
Citind cu grijă ghidul am găsit câte ceva ce s-ar putea rectifica la ediția viitoare :

– pag. 5 Iera Moni = Sfânta Mănăstire în loc de “Înalta”
– pag. 64 propun ordinea 3, 1, 4, 2, 5 pentru că la bilete se deschide la ora 8 și nu la ora 9
– pag. 70 la titlurile boldate în loc de NORD-VEST e NORD-EST și in loc de SUD-EST e SUD-VEST
– pag 94 rând 10″polikalo” = foarte bun ,”polikala” = foarte bine

Iertați îndrăzneala dar e spre mai bine. Oricum, ceea ce ați realizat este superb, e o lucrare de mult așteptată și de mare folos. Felicitări !

5 Septembrie 2015 – Lucian Grozea

modificare la pag. 73

Am făcut pelerinajul la începutul lunii Septembrie şi am constatat următoarele modificări :

  • biletul de feribot între Ouranoupolis la Dafni s-a scumpit de la 7,50 Euro la 8,20 Euro
  • am văzut la Dafni sosind la ora 10:45 de la Ouranoupolis un alt vapor de pasageri, Zeus. Un localnic mi-a spus ca aparține aceleiași companii ca și Axion Estin, și că biletele pentru acest vas sunt valabile și pe nu știu când pleacă înapoi spre Ouranoupolis și nici când pleacă de la Ouranoupolis, la casa de bilete nu este nicio mențiune despre această cursă, nici pe website-ul lor nu scrie nimic.

 

modificare la pag. 75

  • pentru barca rapidă Micra Agia Anna cu plecare din Dafni la ora 11, se pot cumpăra bilete de la casa de bilete din port, lângă vamă. Au fost îmbarcați întâi cei cu bilete și apoi noi ceilalți care făcusem rezervare telefonică și am plătit la bord.

 

modificare la pag. 77-78

  • biletul de autobuz între Dafni și Careia costă 3,50 Euro de persoană.
  • un autobuz pleacă de la Careia la Iviron pe la 9 și revine în Careia cu pasageri de acolo. Apoi la 10:00 pleacă la Dafni, unde ajunge pe la 10:40, potrivit pentru a prinde barca rapidă de 11:00 spre Ouranoupolis. Al doilea autobuz pleacă din Careia la 10:30 ajungând in Dafni în jur de 11.
  • microbuzele spre diverse mănăstiri pleca din Careia la 13:20 și nu la 13:00.

 19 Septembrie 2015 – Călin Jeflea

Pentru a pleca dimineața de la Vatoped la Iviron, am întrebat dacă barca rapidă Panagia navigă până acolo. Părintele arhondar a dat telefon să întrebe pentru noi și i s-a răspuns că abia după ora 9, după ce barca a pornit din Ierissos, căpitanul ia decizia dacă merge mai departe de Vatoped sau nu. Așa că am plecat la Careia cu microbuzul.

 23 Septembrie 2015 – Ştefan Popescu

Aflăm o veste foarte bună din pagina web a asociației engleze Friends of Mount Athos (vezi pag. 111 din Ghid) ca este în pregătire și se speră să apară în următoarele luni o hartă pusă la zi acoperind în detaliu tot teritoriul Sfântului Munte. Harta va fi editată în două variante: un atlas cu scara 1:25 000 (fiecare centimetru de pe hartă reprezintă 250 metri pe teren) și o coală cu scara 1:40 000 (fiecare centimetru de pe hartă reprezintă 400 metri pe teren). Proiectul a fost coordonat de un cartograf neo-zeelandez, Peter Howorth, și a necesitat un volum de muncă uriaș şi o mare investiție materială, au fost colectate peste 300 de track-uri GPS și datele au fost inserate pe hârți de satelit disponibile comercial. Am primit prin e-mail o mostră cu o pagină din hartă și pot să spun că nivelul de detaliu este impresionant.

31 Mai 2016 – Ștefan Popescu

Va anunț că harta Sfântului Munte alcătuită de cartograful neo-zeelandez despre care am vorbit în Septembrie 2015 este disponibilă spre cumpărare (cam scumpă) pe pagina web www.filathonites.org

Se poate opta între:

– varianta foaie  1240 X 740 mm care are scara 1:40 000 (1 cm reprezintă 400 m) şi are pe verso hârți detaliate ale zonelor Careia, Sfânta Ana și Kavsokalivia și secțiuni verticale ale unor trasee pe poteci. Prețul pe website este de 25 € în care spun ca este inclus și transportul.  Împreună cu această hartă se poate cumpăra la prețul de 6,5 € o broșură (“Gazetteer”) de 20 de pagini care conține o listă a “tuturor reperelor de pe Sfântul Munte și locațiile acestora, 300 de locuri si nume” (nu prea înțeleg ce vor sa spună, așa ca nu am comandat-o).

– varianta atlas cu foi, hârțile sunt la scara 1:40 000, (1 cm reprezintă 250 m, fiecare kilometru apare pe hartă ca 4 cm), în plus conține toate informațiile din verso-ul hârții foaie descrisă mai sus și din “Gazeteer”. Costa  40,5 €.