Chilia cu hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI de la la Schitul Sfântul Dimitrie Lacu din Sfântul Munte Athos a pornit o acțiune menită să pună la dispoziția pelerinului român la Athos informația de care credem că acesta ar putea avea nevoie pentru desfășurarea în condiții optime a unei călătorii atât de importante.

Iată cum a apărut o carte.

Literatura legată de Sf. Munte Athos este foarte bogată, începând de la descrieri spirituale, istorice, culturale, de arhitectură, până la impresii de călătorie ale unor pelerini dedicați sau incidentali. Într-o discuție, anul trecut, purtată la Chilie cu câțiva închinători, am fost însă cu toții de acord că lipsește, cel puțin în limba română, o îndrumare cuprinzătoare asupra modului în care ar trebui să se organizeze pelerinul de la Athos, cum să-ţi optimizeze călătoria, cum să se comporte pe durata acesteia.  A rezultat ceea ce va propunem aici, un ghid practic, menit poate să umple acest gol.

Știm că detaliile numeroase și complexe incluse în GHID pot fi deja sau deveni pe viitor incorecte: uneori sursele sunt contradictorii, și, mai ales, avem de-a face în ultimii ani cu o dinamică a schimbărilor destul de accentuată: apar drumuri forestiere noi, orarele transportului se modifică, la fel și aspectele legate de ospitalitatea pentru pelerini în unele lăcașuri. În toată lucrarea este prezentată situația existentă în momentul apariției acesteia. Pentru a actualiza cât mai frecvent informațiile furnizate, credem că cel mai indicat suport este construcția acestei pagini web. În cadrul ei, atât autorii ghidului cât și utilizatori ai cărții care au constatat discrepanțe între situația de la fața locului și ceea ce este prezent în conținutul cărții vor pune la zi ceea ce este eronat. După un pelerinaj la Sfântul Munte, vă îndemnăm să semnalați, în folosul celor care vor mai folosi acest ghid, orice deferență pe care aţi constatat-o între ceea apare în cartea tipărită şi ceea ce ați găsit acolo. Vă mulțumim anticipat dacă acceptați să îmbunătățim împreună șansele de reușită ale unor viitori pelerini (actualizări ghid).

Tot de aici pot fi descărcate documente electronice cu modele de planificare, liste de contacte, modelele de corespondență (inclusiv cele ce conțin texte în greacă), link-uri la pagini de web din bibliografie.

În fine, pe acest website se pot comanda diverse produse ale Chiliei cât si cartea tipărită (aici poți cumpăra  ghidul …)