Daniel Bitsch-Düring, Creștin Ortodox din Danemarca

O reflecție simplă despre un pelerinaj la Grădina Maicii Domnului (martie 2023)

Ce să spui, ce să răspunzi când oamenii întreabă: cum a fost pelerinajul tău la Athos? Cineva ar putea exploda cu o serie de povești iar altcineva nu ar putea spune nimic pentru că pur și simplu este aproape imposibil de explicat. Și dacă nu imposibil de explicat, cel puțin este pe punctul de a fi irelevant, pur și simplu pentru că ceea ce ți-a dăruit Maica Domnului cu rugăciunile ei milostive către Fiul Său este pentru tine personal; profund. Trebuie să O rogi tu însuți să te invite în grădina Ei, pentru ca Fiul Ei să te poată binecuvânta cu experiențe atât tangibile cât și spirituale. Cele mai prețioase comori sunt întotdeauna ascunse, dar asta nu înseamnă că nu există. În ciuda darurilor personale și misterioase ale lui Dumnezeu date prin Preasfânta Sa Maică, pare să existe o temă comună care se afișează într-un mod cu mai multe fațete atunci când ești în Sfântul Munte: Iubirea!

Dacă primiți invitația Ei și mergeți cu smerenie și cu străduință pentru a primi o picătură din Duhul Sfânt, Ea vă va ajuta. Ea va trimite pe cineva la momentul potrivit, la locul potrivit atunci când ai cea mai mare nevoie; când ești speriat, singur, obosit, flămând, pierdut, disperat sau descurajat. Fără îndoială, acest loc este un loc de minuni în cel mai înalt grad. Aceasta a fost o experiență pe care mulți căutători au primit-o în timp ce se străduiau pe Sfântul Munte și asta este și ceea ce am trăit eu când am vizitat Schitul Lacu. Atât mergând la și dinspre schit, ceea ce sincer a fost puțin stresant pentru că aveam doar o idee vagă despre cum să ajung acolo și călătoream singur pe timp de iarnă… Voi împărtăși una dintre multele binecuvântări care au cimentat dragostea Ei tandra și ajutor nesfârșit pentru noi copiii rătăciți, în timpul șederii mele la Lacu.

La două zile după Sărbătoarea Nașterii Domnului, trebuia să mă întorc la Karyes cu mașina, cu unul dintre călugării care locuiau într-una dintre chilii. Dimineața nu a ieșit din chilie la ora stabilită. Am fost ingrijorat. Mai târziu s-a dovedit că a avut probleme cu inima în timpul nopții și nu a putut să mă ducă la Karyes până la urmă, din cauza stării lui de sănătate. Nu văzusem nici măcar o singură mașină în zona schitului în toată săptămâna în care am fost acolo (în această perioadă a anului Athos nu este, nici pe departe, la fel de bine vizitat ca în alte sezoane), așa că eram nedumerit cum să procedez. Călugărul din chilie mă trimite la o altă chilie la 20 de minute distanță. M-am târât pe mine și pe rucsacul meu până acolo. Am gasit chilia. Primul călugăr pe care l-am întrebat dacă vorbește engleză mi-a răspuns cu un zâmbet larg: “Da, desigur.” I-am explicat încurcătura în care mă aflam și că habar n-am cum să ajung la Karyes din Lacu. Călugărul era împreună cu doi laici care au intervenit imediat în conversație și mi-au spus că pot merge cu ei! S-a dovedit că tocmai sosiseră și urmau să plece la Karyes cu o dubiță, în 15 minute! Ce sincronizare. În timp ce așteptam la pangar, fiind FOARTE ușurat, un călugăr a intrat brusc și m-a întrebat într-o daneză fluentă: „Vorbești daneză??” Efectiv mi-a căzut fața! Care este șansa să întâlnești un călugăr român într-un schit retras, de pe o peninsulă retrasă, într-un interval de timp de aproximativ 20 de minute și care vorbește daneză (Danemarca are o populație de doar 5 milioane de oameni în total)?! Am avut o conversație încântătoare, apoi am plecat cu cei doi laici care au refuzat să accepte bani pentru călătorie și, apropo, mi-au dat și o sticlă de vin ca evlogison (binecuvântare) înainte de a ne despărți…

O asemenea unire a iubirii creștine înlesnită de Sfânta Maica este o caracteristică pronunțată a pustiului Athonit. Athos și Schitul Lacu vor ajuta mereu să-mi bată inima, chiar și de departe de Danemarca. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

… fotografii făcute de Daniel

Kyriakon-ul Schitului "Sf Dimitrie" Lacu Chilia "Adormirea Maicii Domnului" Cu Părintele Teologos de la Schitul Lacu Cu Fratele Agapius de la Schitul Lacu Chilia Buna Vestire - Schitul "Sf Dimitrie" Lacu Chilia Înălțarea Domnului - Schitul "Sf Dimitrie" Lacu Cimitirul Schitului "Sf Dimitrie" Lacu Kyriakon-ul Schitului "Sf Dimitrie" Lacu